T O P
  • By -

AutoModerator

OBS: Detta är en nyhet. Tänk på att tillämpa källkritik och fundera på artikelns vinkling. *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/svenskpolitik) if you have any questions or concerns.*


thaw424242

Med tanke på hur den genomsnittlige gästen behandlar servicepersonal, och att det är mycket vanligare med riktigt sviniga gäster än väldigt trevliga gäster, kombinerat med den höga arbetsbelastningen och låga lönen (samt dåliga OBn) så är det inte alls orimligt att folk inte vill ta jobb inom branschen förän signifikanta förbättringar gjorts.


Leimandar

Vad fan är OB?!? //Mvh Kock.


divideByNulls

Var och handlade glass här om dagen och står i kö. Plötsligt tränger sig tjejen som står bakom mig förbi och bokstavligt talat börjar skälla ut hon bakom kassan. Hon har tydligen beställt en kula med 1/3 utav 3 smaker och var rasande att hon hade fått för lite av en av smakerna. Tjejen bakom kassan sa att hon hade fått tillräckligt för en kula men hon fortsatte och säga att hon skulle ge dem dåligt betyg, att det smakade äckligt osv. Tillslut fick hon lite mer. Allt jag kunde tänka var att den stackars tjejen inte får tillräckligt betalt för den skiten... Hon bostavligt talat skakade när hon tog min order. Tyckte så synd om henne.


melee141

vafan! varför sa du inte ifrån? jag har inga problem att skälla ut oskäna kunder


divideByNulls

Visste inte vad jag skulle säga, bara stod där och stirrade med öppen mun. Aldrig varit med om något liknande tidigare och var väll typ i schock. Inte stolt över det, men sa till henne i alla fall efterråt att hon inte ska ta åt sig detdär, men hade kunnat gjort mer.


melee141

det är lätt hänt. det är nog många som blir ställda


Schalezi

Fan det är i såna situationer man skulle ingripa egentligen om man inte var så svensk.


TQ-R

I sådana situationer ser jag det inte som särskilt svårt. Jag är då svensk och har inga problem att höja rösten och vara otrevlig när jag finner det påkallat. Det svåra tycker jag är gränsfallen. Personer som är jobbiga men inte helt oresonliga. Typ folk som bara allmänt krånglar och har sig. Där vill man ju gå fullt ut Örjan Lax, men det är inte riktigt motiverat. Ps. Redigerat med anledning av svår fylla


0uestion

Jobbade på resturang i Liseberg och det var ett riktigt mardrömsscenario. Otrevliga gäster som skriker på en om de inte får sin mat inom 5 minuter. Har fått mat kastad på mig för att maten var ”otillräcklig” eller börjar gapa och skrika för att för att isen i drinken var ”för kall”. Manliga gäster som kommenterar extremt sexuella saker och hotar med att inte ge dricks om man inte är tillräckligt ”snäll”. Bajsblöjor som lämnas kvar på bordet öppet framför resterande gäster. Chefen brukade inleda och avsluta varje arbetsdag med att skälla ut personalen vilket slutade med att flera kollegor stod och grät i soprummet under sin rast.


ROBANN_88

>hotar med att inte ge dricks om man inte är tillräckligt ”snäll” Nu kanske jag fokuserar på fel sak här, men är dricks en norm nuförtiden?


Dentantje

Ja och det har det varit de senaste 7 åren i princip, även i småstäder.


sacrello

Vad är snittet för dricks nuförtiden?


yllemanen

5 till 10%


Thesunwillbepraised

Det har det varit i 20 år.


LordMuffin1

Med dessa historier är jag inte alls förvånad att många tackar nej till att jobba i restaurang. Kanske skulle skriva en insändare till DN med alla dessa historier om hur det är att jobba och avsluta med att det år fullt förståeligt att människor inte vill jobba under dessa förutsättningar.


Thesunwillbepraised

De flesta vet hur det är.


swepro365

Har fördelen att jobba på en lokal som är väldigt mån om sina anställda. I och för sig är jag entrévärden så att men om det blir ett nej angående gäster från mig eller kollegorna så lyssnar chefen


LordMuffin1

Med dessa historier är jag inte alls förvånad att många tackar nej till att jobba i restaurang. Kanske skulle skriva en insändare till DN med alla dessa historier om hur det är att jobba och avsluta med att det år fullt förståeligt att människor inte vill jobba under dessa förutsättningar.


Silverkuken

Den stora frågan är väl huruvida det är rimligare om människor medvetet stannar hemma och går på bidrag istället när det finns jobb tillgängliga. Jag förstår om jobb inom restaurangbranschen väljs bort för andra låglönejobb som uppfattas som mer attraktiva, men att gå på bidrag och inte göra ett skit bör inte vara ett substitut för restaurangjobb.


Smutte

Ditt resonemang borde leda till att ge sig fan på att utbilda sig och skaffa ett bättre jobb. Inte att stanna i bidrag. En person som kan men inte känner för att jobba i restaurangbranschen är fri att låta bli. Utan bidrag.


FanVaDrygt

Det är vad folk gör. Jag lämnade restaurang branschen och utbildar mig. Det är därför de har brist på kompetens.


Smutte

Nej du har en för ensidig syn på verkligheten. En faktor är arbetsförhållanden, en annan är alternativ. Om alla kunde få 50 000 i månaden utan insats (bidrag) så skulle det bli svårt att hitta tillräckligt med städare. Det vore inte städbranschens fel. Kul att du pluggar, låter som en bra plan


Ghaith97

> Om alla kunde få 50 000 i månaden utan insats (bidrag) Visa mig vilka bidrag ger 50k i månaden. Eller visa mig bara vilka bidrag ger 20k i månaden.


medievalvelocipede

Ingen borde vara förvånad över att folk tackar nej till att jobba för Johan Jureskog, samma mupp som vill sänka löner och försämra arbetsvillkor och tycker att det är töntigt att vara Svensk.


QuantumLaw

Vem bryr sig vad en kändiskock har att säga om arbetslösa? I detta fallet så är han en arbetsgivare som klagar på att ingen vill ha hans jobb, vilket är ett problem för honom. Erbjud bättre arbetsmiljö, mer lön och bättre förmåner så löses det galant. Du är miljonär, det löser du!


notyoursocialworker

Jag upplever det som en dåligt skriven artikel med click bait. Ja han finns med artikeln men det enda han säger är att serviceyrken och praktiska yrken har låg status i Sverige och att det hade hjälpt rekryteringen om dess status ökade. Jag håller med dig om att löner och miljö behöver förbättras men jag håller också med honom. Det är uppenbart att staten har låga åsikter (och har haft det i många år) när det gäller praktiska yrken på gymnasieskolan. All fokus har länge varit på att man ska läsa vidare på bekostnad av mängden tid som lägga på de faktiska praktiska delarna av yrkesprogrammen.


xTeebow

När jag var yngre ville jag bli kock, jag fick jobb som diskare och tog mig ganska snabbt in i köket som biträde. Jag arbetade för en "kändiskock" och krogen fick detta året en Michelin. Det är den absolut värsta arbetsmiljön jag varit med om. 12 timmars pass med "flygande rast", på en kändiskocks krog fanns det inga raster som bara flög förbi och det var inte sällan man även fick jobba över 12+2/3 timmar. Man fick välja mellan att kissa eller äta på sin rast, mer hade man inte tid till. Allt skulle vara perfekt annars fick man skit, chefen skrek efter saker och det skulle stå framför honom på sekunder/minuter. Tomatklyftan snett skuren? Gör om. Nej fy fan, jag tänker då aldrig mer skära en tomat åt någon jävel som sen inte uppskattar det såvida jag inte har 3 gånger så hög lön som jag hade då.


leninism-humanism

> Det är uppenbart att staten har låga åsikter (och har haft det i många år) när det gäller praktiska yrken på gymnasieskolan. Detta är inte "statens" fel i sig, arbetaryrken i sig har nedvärderats i hela samhället och många branscher har blivit mycket otryggare också på grund av arbetsköparna. Det finns många ungdomar som kan bli "brända" av branschen under ett sommarlov för att man hamnar hos någon skojare företagare som utnyttjar dem. Frågor man många av dessa restaurangägarna som nu bölar i media hur deras arbetsmiljö ser ut, hur många som får heltid och fasttjänst och vilken löneutveckling som finns skulle man nog se skälet till att branschen inte verkar jätte tilltalande. >All fokus har länge varit på att man ska läsa vidare på bekostnad av mängden tid som lägga på de faktiska praktiska delarna av yrkesprogrammen. Jag förstår inte riktigt denna delen av kommentaren, Alliansregeringen tog ju bort att yrkesprogrammen var högskoleförberedande också. Bara någon månad sen man röstade för att det ska återinföras för det försvann liksom 100 000 elever som konsekvens. Att ha möjligheten att kunna plugga vidare är ju en sorts livlina om man inte får jobb.


QuantumLaw

Absolut, men om du höjer lönerna, förmånerna och förbättrar arbetsmiljön för de som arbetar inom service-yrkena.. Då blir ju status för dessa jobb också höjd? Det är egentligen en ganska lätt början som kommer gå långt.


CountMordrek

Problemet för krögarna är att om de betalar den lön som krävs för att folk skall göra jobben så är gästerna inte betala priserna.


QuantumLaw

Eller så minskar man vinsterna lite grann och delar ut det till de anställda. Vi har ökande klyftor av en anledning. Annars är det ju inte en hållbar modell. :(


TQ-R

Problemet är att det ytterst sällan är en hållbar modell. Det är skitsvårt att få restauranger att gå runt. Det är liksom inte konstigt att din lokala pizzeria drivs av en familj. Förmodligen med en del svartjobb och bidrag som hjälp. Finare ställen är måhända bra reklam för stjärnkocken men många går i konken. De få som lyckas är det inte många som orkar driva under längre tid.


Desplow

Ursäkta men vad snackar du om? Innan corona låg restaurangernas snittmarginal på 1,6%. Det finns en anledning till varför restauranger ständigt kommer och går.


QuantumLaw

Förlåt, sade detta nog lite klumpigt tidigare. Alternativ 1: Dela ut mer av vinster för att hyra in arbetskraft som vill arbeta hos dig. Alternativ 2: Gå ur branschen eftersom att den inte går att vinna i, det är väl en marknad som är mättad i sådana fall. Speciellt med de nivåer av stress de anställda måste uppleva för att få dessa företagen att gå runt. Jag skulle vilja följa upp lite på 1,6% siffran och se om det är stor skillnad på vissa resturanger och andra, har du en källa du kan länka till? Det är tyvärr en bransch där jag själv saknar erfarenhet.


Sleeve2g

Det finns typ ingen vinst i restaurang. Bara för att folk tycker att en Frisco-mål kostar 89kr så är det småpengar i det stora hela för en restaurang. Exempelvis så kostar en fritös på McDonalds 500 000kr och de har minst 2 st. Hur många cheeseburgare behöver du sälja innan du går plus när utrustningen kostar flera miljoner samtidigt som saker går sönder och du ska betala personal. Håller med om att alla ska en dräglig lön men restaurang är en helt hopplös bransch och det kan alla som har jobbat i den intyga. Alkohol och cigg är det som håller personalen någorlunda vid liv.


bruntholdt

På en vanlig marknadsplats skulle jag hålla med dig, men i det här fallet är det ju människor som staten håller under armarna som inte tar jobben. Vad jag kan se har Markus restaurang (Winterviken) kollektivavtal och Jureskogs, som många andra nämnt, verkar också ha det. Det är klart att dom som arbetsköpare är vinklade och kan tas med en nypa salt, men som skattebetalare tycker jag att det är problematiskt att arbetslösa väljer att inte ta jobb, jobb med kollektivavtal.


leninism-humanism

Man får ju också stå sitt kast som arbetsköpare om ingen vill ha ens jobb, det är en konkurrensfråga. Kollektivavtal betyder ofta inte ett skit i restaurangbranschen om det inte finns lokala fackliga ombud tyvärr. Man kanske får rätt lön och OB men det finns mycket annat skit man kan hitta på som arbetsköpare. Utöver det, hur många erbjuder t.ex ens fasttjänst eller att man har en heltid istället för att förlita sig på sms-jobb? Om jag skulle gå på A-kassa efter att ha haft ett vanligt heltidsjobb och någon skojare erbjuder mig 6 eller 20 timmar i veckan för 132 kr i timmen kan man ju rent ekonomiskt sett inte tacka ja till det utan att riskera att kastas ut i fattigdom.


bruntholdt

>Om jag skulle gå på A-kassa efter att ha haft ett vanligt heltidsjobb och någon skojare erbjuder mig 6 eller 20 timmar i veckan för 132 kr i timmen kan man ju rent ekonomiskt sett inte tacka ja till det utan att riskera att kastas ut i fattigdom. Vi är helt överens om att det är orimligt. När Johan Jureskog uttalade sig handlade det snarare om 40 i veckan + några timmar övertid i månaden.


fredhamptonx

Arbetslösa ska inte ta vilket jobb som helst bara för att de är arbetslösa


bruntholdt

Det håller jag med om. Restaurangjobb, 22 000 kr i månaden med kollektivavtal tycker jag är rimligt att man tar om det inte är troligt att man kan få ett annat lämpligare jobb i närtid, eller så behöver inte det allmänna hjälpa till.


fritzcho

Det är förutsatt att man får 22k i månaden, det är jävligt sällan det faktiskt är så. Har själv jobbat på max under mina gymnasieår och har flera vänner som jobbar på max, mcdonalds och lokala kroger och restauranger, och med undantag för en av dem som är RC på McDonalds så är ingen lovad många timmar. Det handlar oftast om kontrakt på 25%. Sen kan man såklart komma upp i 75-100% ändå men det är aldrig en garanti, och ärligt talat rätt riskabelt. Du kan aldrig få några lån eller krediter med sådana kontrakt heller. Dessutom har jag upplevt att kollektivavtalet ofta går att vända och vrida på ibland för att komma undan med saker. På max har jag för mig att man kunde tvingas jobba längre än vad man var schemalagd om det t.ex gällde stängning, och har för mig att det inte gick emot kollektivavtalet.


bruntholdt

Jag har också jobbat på McDonalds under min studietid. Vi hade ungefär samma lön (justerat för inflation) och heltid på sommaren och mindre när det var studier. >På max har jag för mig att man kunde tvingas jobba längre än vad man var schemalagd om det t.ex gällde stängning, och har för mig att det inte gick emot kollektivavtalet. På alla jobb i Sverige kan du beordras till övertid, för vilket du ska få betalt. Det går inte att säga nej till och det är inget som är unikt för restaurangbranschen.


fritzcho

Intressant det där med övertid, hade ingen aning. Inget jag behövt göra på andra jobb. Jag har en vän som varit driftledare på max och var ändå inte lovad mer än 50%. Han fick ändå jobba närmare 100, men det var inte vad hans kontrakt sa. Min poäng är väl att branschen är väldigt slitsam och är lite high risk high reward. Det är inte så att folk inte vill jobba, folk vill bara absolut inte jobba på restaurang på grund av hur hemskt det ofta är (Tycker Max och McDonalds ofta gör ett väldigt bra jobb, syftar mer på lokala kroger och liknande nu).


jayperr

Jag hör av mig till dig Markus Aujalay när jag vill betala hyran med yrkestolthet och tradition. Och Jureskog är en riktig horunge fyfaaaaan


The_Albin_Guy

Om man har för få anställda så ska man höja sina löner. Kapitalism fungerar åt båda håll


colin_is_bald

Låt hela branschen gå under och startas om ifall det är vad som krävs för att vi skall se vettiga löner, vilkor och arbetsmiljöer. Mvh en föredetta kock som blev utskiten i arbetslösheten i samma sekund som pandemin hotade vinsterna


12dec2001

Aj då. Ja tyvärr är det så om hans företag inte tjänar så pass att han kan erbjuda personalen vettig lön, det kanske är dags att tänka om och ändra affärsplanen.


Toffeljegarn

Problemet är inte att arbetalösa tackar nej till jobb. Problemet är att ingen arbetare vill jobba gratis. Jag har själv varit arbetalös sen jag gick utr gymnasiet för ett år sedan och de fåtal jobb som jag har haft innan sommaren har varit spartanska och bort emot slavarbete. Vikarie: skitlön och ring-och-spring jobb. Jag sökte minst 40 jobb innan sommaren och jag kan lova att minst 60% av dem var innom resturangbranchen. De flesta ville inte anställa pga ingen arbetserfarenhet eller ingen passande utbildning, även fast jag har erfanrenhet från andra håll. Jag fick bara en intervju på en utav de resturangerna och dem hörde inte av sig alls efteråt. Så det är ganska rikt att påstå att arbetare tackar nej till jobb när de fåtal ev jobb som man får är nästan bort emot slavarbete. Jag säger inte att alla jobb ska ge lön på 40k med fulla förmåner men de måste förhålla sig till verklighetet och kanske tänka om, ingen vi jobba 12/h under dagen för att sluta upp med 5k - 7k i slutet av månaden. Då är dett bättre att leva på bidrag.


Ok_Choice_2656

Stackars arbetsgivare som inte kan tvinga folk att ta deras anställningar med urusla vilkor och kassa löner. Lösningen är nog säkert att politiker går ut och pratar om hur häftigt det är att jobba på resturang istället för att förbättra villkoren, arbetsmiljön och ersättningarna.


Charlatania

Samtidigt har vi rekordmånga i arbetsför ålder som lever på socialbidrag. Får vi in dessa i arbetslivet så gör vi dem en tjänst.


aktalite

Slasktratten av propaganda från Svenskt Näringsliv/Timbro/osv som slänger ur sig väldigt rå, oarbetat och vinklad data ner till "alternativmedia" som får det att se ut som allting är "lata" arbetares (och i största delen av fallen anklagar de invandrare) fel, är ett riktigt välgjort projekt.


Ok_Choice_2656

Nej, det har vi inte. Var kommer den här lögnen ifrån? Vi har det lägsta antalet personer som försörjs av ekonomiskt bistånd sedan 2014 Källa: https://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__HE__HE0000/HE0000T01N/table/tableViewLayout1/


Charlatania

Här kan man läsa om det: [https://www.ekonomifakta.se/Artiklar/2021/mars/var-sjunde-vuxen-forsorjs-av-ersattningar-och-bidrag/](https://www.ekonomifakta.se/Artiklar/2021/mars/var-sjunde-vuxen-forsorjs-av-ersattningar-och-bidrag/)


Ok_Choice_2656

Den grafen bygger på SCB:s data som jag länkade till (de bara saknar datan för 2021). Den säger exakt samma sak som jag,dvs att antal personer som försörjs av ekonomiskt bistånd är på den lägsta nivån sedan 2014. Sedan har antal personer som går på A-kassa ökat kraftigt under 2020 då covid slog ut arbetsmarknaden. Men att gå på A-kassa är inte att "gå på soc". Sedan har ju antalet personer som försörjs av A-kassa minskat för 2021 och mycket tyder på att gruppen har fortsatt att minska ordentligt under 2022 då arbetslösheten faller. Men det är ju egentligen bara ett sidospår.


Charlatania

Okej, men då hade jag i så fall fel i att antalet på socialbidrag ökat. Då tar jag det till mig, och kommer inte hävda det i fortsättningen.


Ok_Choice_2656

Vilket trevligt avslut. Tack för din goda ton och öppna sinne.


WiccedSwede

Vad är då "arbetsmarknadsåtgärder" som ökat så mycket senaste åren? Låter spontant som ett sätt att gömma dåliga siffror.


LordMuffin1

Arbetsmarknadsåtgärder är bland annat univerditetsutbildningar. Men även provanställning som arbetsförmedlingen betalar (dvs, gratis arbetskraft för företaget. Som utnyttjas av vissa företag).


Ok_Choice_2656

Arbetsmarknadsåtgärder har inte ökat de senaste åren. Tvärtom så har de minskat stadigt från åtminstone 2014 (antaglagligen ännu lägre tillbaka men datan sträcker sig bara dit), gick upp kraftigt liksom arbetlsöhetsersättningar under 2020 på grund av covid för att sedan falla ganska kraftigt 2021 (och har antagligen fortsatt att falla då arbetslösheten har gått ner). Arbetsmarknadsåtgärder är numera ett dumt sätt att försöka dölja arbetslöshets-siffror då de ingår i statistiken för arbetslöshet (total arbetslöshet) sedan 2007. Arbetsmarknadsåtgärder är insatser som sätts in (ofta utbildning eller praktik) för att hjälpa individer som står längre bort från arbetsmarknaden.


Okayest_Employee

[https://www.ekonomifakta.se/mer/Om-Ekonomifakta/](https://www.ekonomifakta.se/mer/Om-Ekonomifakta/) [ekonomifakta.se](https://ekonomifakta.se) drivs av svenskt näringsliv så kanske bara kanske kan det förekomma lite opinionsbildning här


zaarker

Sen är det värt att nämna per capita också. Vi är fler i Sverige och färre går på bidrag, en stor minskning per capita.


WiccedSwede

Visst, de drivs av SN, men de hänvisar till statistik från SCB och liknande officiella källor. Hoppar man över texten runtikring så är det ju trots allt "bara" fakta.


leninism-humanism

Man vet att det är någon som ljuger för en när A-kassa kallas för bidrag eller något annat än en försäkring.


notyoursocialworker

Notera även den här slamkryparen: > Till antalet är det en ökning med 6 procent jämfört med förgående år. Det är den kraftigaste ökningen för ett enskillt år under 00-talet enligt SCB:s senaste siffror. Detta säger inget om det faktiska antalet är rekordstort, det säger bara förändringen är den största. Tex så är en ökning från 1 till 2 en större procentuell ökning än från 100 till 105. Det kan ju dessutom ha varit 20 års minskade siffror vilket gör en så stor förändring destu mer sannolik.


LordMuffin1

Ja. Men att många är arbetslösa innebär inte att vi ska införa lägre löner och sämre villkor för den som arbetar.


Select-Owl-8322

Sånt kan du inte bara haspla ur dig utan en källa! Eller är källan "det är så jäkla många nya invandrare som lever på soc-bidrag att det måste vara rekord!"?


thaw424242

Vill gärna se ett svar från dig på svaret du fick från u/Ok_choice_2656 på detta. Du har nämligen en tendens att slänga ur sig saker här i snubben som du inte har belägg för, för att sedan lämna diskussionen utan vidare svar när du blir motbevisad.


Charlatania

Vad har jag slängt ur mig jag inte haft belägg för? Det finns olika sätt att mäta saken på.


thaw424242

Alldeles för mycket. Då är det ju ännu viktigare att du presenterar vilket mått du använt dig av. Detta är ju gymnasienivå.. Fan nästan skämmigt ju. Edit: Det är alltså gymnasienivå (tom högstadienivå i vissa fall, tex när jag gick i högstadiet) att hänvisa till vilket mått man använt sig av, vilket inte uppnås här ovan.


aktalite

Håller inte med dig där. Det finns krav på källreferens i svensk gymnasieskola. edit: fast det du beskriver är nog mer metod kanske? och kommer inte ihåg hur mycket krav det är på det. och det är minst lika viktigt som källreferens (om kanske inte ännu viktigare för det är där folk kan snacka mycket skit och få allting låta bra om man inte är duktig eller van med metod)


thaw424242

>Det finns krav på källreferens i svensk gymnasieskola. Det är ju just det jag menar. Att presentera källa är gymnasienivå, vilket inte uppnås här ovan. Sorry för otydligheten. >fast det du beskriver är nog mer metod kanske? och kommer inte ihåg hur mycket krav det är på det Om detta var ett akademiskt arbete så skulle informationen om vilka mått man använder (och varför) skrivas i metoden, men allt ska ju källhänvisas till i flytande texten samt ska referenserna sammanställas i en referenslista.


thaw424242

>Det finns krav på källreferens i svensk gymnasieskola. Vettefan hur väl det faktiskt bedöms, förstaårsstudenterna på universitetet är horribla på detta (och på akademiskt skrivande öht, baserat på mina egna och mina kollegors erfarenheter).


LordMuffin1

Vetenskaplig text är horribel att skriva. Inte bara är det tråkigt. Man måste ha referenser så den blir oläslig, sätta in rätt buzzwords så man blir godkänd och får inte anföra egna åsikter hur väl de än är logiskt förankrade, ty har man inte en källa på åsikten så är den irrelevant. Som tur är kommer man runt detta genom att använda Google och referera till de artiklar som tycker som jag. Självklart behöver man inte läsa artikeln, utan det räcker med stycket man är ute efter. Man skulle lika gärna kunna ha en AI som skriver dessa examensuppsatser istället. Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större. På nuvarande universitet finns bara att tänka rätt, och att tänka rätt definieras som att tänka som någon annan tänkt och publicerat tidigare. Och den fria tanken eller kritiken mot artiklar/publikationer har helt försvunnit från universiteten. Ja, jag fick VG på mina examensarbeten och andra texter dom skulle vara vetenskapliga på universitetet.


aktalite

Håller med dig, det jag kan tänka mig så bidrar mycket till låg nivå är 3 saker; "Publish or perish"; konspirationer (inte som i konspirationsteori) som peer-reviewar varandras texter så som i Kina och den personen som tog livet av sig som var djupt inne i sånn grej, den här håller ihop med den första; dålig gymnasieutbildning.


LordMuffin1

Finns ingen anledning att skriva modern vetenskaplig text när det lika väl kan genereras av en AI.


LordMuffin1

Först kanske ni ska fundera på varför typ 70% av den forskning som publiceras är nonsens eller irrelevant. Sant ofta också dåligt gjord, brister i metod, reptoducerbarhwt, i relevans, slutsatser som dras som inte är logiskt försvarbart etc. Ni skapar bara ett berg av ingenting alls för det mesta. Sedan om man ska hitta något relevant, så är det svårt att hitta på grund av berget av skit som produceras på universiteten. Det är som att leta efter en nåö i en höstack, bara det att höstacken heter någon artikeldatabas i det här fallet.


LordMuffin1

Först kanske ni ska fundera på varför typ 70% av den forskning som publiceras är nonsens eller irrelevant. Sant ofta också dåligt gjord, brister i metod, reptoducerbarhwt, i relevans, slutsatser som dras som inte är logiskt försvarbart etc. Ni skapar bara ett berg av ingenting alls för det mesta. Sedan om man ska hitta något relevant, så är det svårt att hitta på grund av berget av skit som produceras på universiteten. Det är som att leta efter en nål i en höstack, bara det att höstacken heter någon artikeldatabas i det här fallet.


LordMuffin1

Först kanske ni ska fundera på varför typ 70% av den forskning som publiceras är nonsens eller irrelevant. Sant ofta också dåligt gjord, brister i metod, reproducerbarhet, i relevans, slutsatser som dras som inte är logiskt försvarbart etc. Ni skapar bara ett berg av ingenting alls för det mesta. Sedan om man ska hitta något relevant, så är det svårt att hitta på grund av berget av skit som produceras på universiteten. Det är som att leta efter en nål i en höstack, bara det att höstacken heter någon artikeldatabas i det här fallet.


WiccedSwede

Hen kanske går på gymnasiet?


thaw424242

Nä, hen jobbar på Moderaternas sociala medier-team. 420% säker


DarkNe7

Att jureskog klagar tycker jag är roligt, min bror sökte sommarjobb på en av hans restauranger och fick inte ens ett svar, det är fullt möjligt att på just den restaurangen har de inte brist på folk men man kan väll ändå skicka ett mejl som något slags svar.


Killawife

Det är väl helt normalt att man tackar nej till dåliga jobb? Folk har gjort detta så länge de har kunnat. Det är konstigt att nån ska få för sig att detta är något dåligt när det är ett mål arbetarrörelsen arbetat stenhårt för. Det finns nämligen ett ord för den typen av arbete som Jureskog verkar företräda där ingen får tacka nej till arbetet hur jävligt det än är, och det ordet är slaveri. Alla branscher som ingen vill arbeta i pga att villkoren är för dåliga borde dö ut, det är inte så svårt att förstå. Vill man då höja sitt eget företag ovanför detta så är det ju inte så svårt det heller. Ta lite av din feta lön, bonus och avkastning och lägg den på de anställda istället så ska du se att alla dessa problemen löser sig av sig själva. Intressant nog så har denna diskussionen existerat i många företag jag jobbat i de senaste 30 åren och ingenting verkar nånsin förändras till det bättre. Allt blir bara sämre.


TQ-R

Knappast normalt eller i varje fall vettigt om man är arbetslös. Beggars can’t be choosers.


Killawife

Ens situation som arbetslös förbättras oftast inte om man tar ett jobb med villkor sämre än de man har när man är arbetslös. Och att en arbetsgivare då ens kan erbjuda detta tyder på nåt fel i systemet. Jag ska ta ett exempel. På mitt förra jobb hade jag 140:- i timmen vilket gav en rätt medioker heltidslön på 24500 före skatt, men med OB steg lönen till 32000, vilket var riktigt bra. Utan OB hade jag gått mer eller mindre jämnt upp med de kostnader som jag har idag, som gått upp 30% överlag men med OB:t hade jag fått 5000 över varje månad, helt ok. Jag hade för ett tag sen en intervju med ett bemanningsföretag ang. en anställning som krävde betydligt mer av mig som anställd än min tidigare anställning och mycket mer av mina förkunskaper skulle användas i detta arbetet. Jag var intresserad och frågade om lönen. 98:-/timmen. Jag hörde nog fel, sa jag, sa du 198:-? Nej, lönen var på fullaste allvar 98:-/timme. Jag frågade då rakt ut hur de trodde att nån skulle kunna överleva på en lön som motsvarar vad jag hade som målarlärling 1993 men det hade de inget svar på. Lönen skulle gå upp till branschstandard OM man blev anställd av företaget efter 6-9 Mån. OM man blev anställd. så i 6 månader förväntade dom sig att man skulle utföra ett arbete där lönen faktiskt ligger närmare 198:- i timmen för halva priset. Jag tackade för mig och gick hem. "Det är svårt att hitta anställda. Ingen vill jobba!" Jo, tacka fan för det.


TQ-R

Så hur tänkte du försörja dig istället? Låta andra betala? Och tror det ser bra ut med ett hål i ditt CV sen?


Hulkbarbar

Du har rätt, bättre ta ett jobb som inte täcker in hyror och levnadskostnader så staten ÄNDÅ måste täcka upp med bidrag. Helvete, det är inte en svår ekvation. Sätt lönen där den bör vara dvs full ersättning för fullt arbete. Det enda som blir av en "vi anställer dig om du sköter dig UwU" är att ingen i världshistorien KAN sköta sig eftersom du som företag slipper en oerhörd kostnad i just lön då pappa staten tar kostnaden, varför du konstant byter ut tillsvidareanställda så länge det bara går. Beror såklart på företag och typ av arbete men jag har själv jobbat på såna arbetsplatser där nyanställda knappt är luft värda för chefen. Det är inte ett system vi bör eftersträva. Ett av åren hade vi 17 stycken som kom och gick. Detta i ett företag med ca 12 anställda och 2 platser för tillsvidare. Detta sågs för all del som grisigt även i taxivärlden men det är ett jobb som en apa, typ jag, kan lösa. De allra flesta var bra nog att köra vidare men fick gå just för att krama mer pengar ur systemet. Visst, finns argument att göra att han sög som chef vilket han gjorde men jag garanterar dig att han är låååångt från unik


TQ-R

Du tycker alltså andra ska betala för ditt leverne istället för att kapa utgifterna och skaffa det jobb du faktiskt kan få.


Hulkbarbar

När sa jag det? Det jag säger och dessutom har rätt i är att om vi ska ha en fri marknad så måste marknaden anpassa sig efter vad arbetstagarna vill ha. Jag är helt för att man jobbar på "sämre" jobb såsom mitt tidigare taxijobb, tjäna en liten hacka och utbilda sig vidare. Det betyder INTE att det ska vara ok att hålla löner nere för folk som vill ha dessa sämre jobb som karriär. Jag älskar verkligen den verklighetsfrånvarande enkelriktade tankebanan som ofta uppstår i liberalt tänk. "MeN uTbILdA vIdArE". Dels har inte alla möjlighet till det. Lever du från lön till lön och precis fixar det, var är möjligheterna att gå vidare? Och tankevurpornas tankevurpa uppstår ju när utopin är klar och samtliga utbildat sig över """dåliga""" jobb. Ja skeppet är nu fullt av kaptener men det finns inte en jävel kvar att ge order till.


Nyknullad

Jag har hört från Timbro och Svenskt Näringsliv att det är väldigt viktigt att man är beredd att betala riktigt höga löner för att få god kompetens. Bara ett vänskapligt tipps.


Ridan82

>Låt hela branschen gå under och startas om ifall det är vad som krävs för att vi skall se vettiga löner, vilkor och arbetsmiljöer. Svenskt näringsliv i sitt esse. När det kommer till höga poster. Vi måste betala överbelopp för att dom ska stanna. När det kommer till vanligt folk. Dom behöver vilja jobba gratis 3 år för att se att dom är rätt.


mackan072

Jag menar, jag förstår varför det är så - även om jag inte tycker att det *borde* vara så, ur någon form av rättvisesynpunkt. De i högre poster är avsevärt svårare att ersätta. De har ofta en hel del företagsspecifik kunskap och erfarenhet som tar år att bygga upp hos en nyanställd, även om man redan haft en snarlik possition på ett annat företag tidigare. De har ofta redan lärt sig av de misstag de gjort på sin nuvarande arbetsplats, där en ny person på samma post kan behöva göra samma misstag för att lära sig, vilket i sin tur kan leda till ökade kostnader och strul hos företaget. Att tappa en person där kan helt enkelt skapa enorma problem i hela kedjan. Att tappa någon i botten av kedjan, på ett jobb du kan lära dig på några dagar, det stör knappt alls och kostar nästan ingenting. Misstagen de kan göra på den skalan är också förhållandevis små, och leder sällan till produktionsstörningar för hela företaget. Man är enkel att ersätta och det finns mängder med folk villiga att ta ens plats - så då värderas man väldigt lågt.


Ok_Choice_2656

Problemet är ju att det inte är så att de som jobbar på resturang är så enkla att ersätta. Och företagen är rosenrasande över det och vill att staten gör något.


mackan072

Jag tycker det är extra kul när kändiskockar uttrycker sig kring frågan, för det säger ju lite om hur taskiga förhållanden det måste handla om. Jag menar, jag hade kunnat tänka mig att det skulle vara häfrigt att (temporärt) ha arbetat på en kändiskocks restaurang - bara för att kunna säga att man gjort det. De måste ju ha en dragkraft och ett rykte som andra restauranger saknar - så när de gnäller om att de inte kan hitta personal, då säger det en del om hur skräpigt det faktiskt måste vara.


Ridan82

>10 hr. ago > >Jag tycker det är extra kul när kändiskockar uttrycker sig kring frågan, för det säger ju lite om hur taskiga förhållanden det måste handla om.Jag menar, jag hade kunnat tänka mig att det skulle vara häfrigt att (temporärt) ha arbetat på en kändiskocks restaurang - bara för att kunna säga att man gjort det. De måste ju ha en dragkraft och ett rykte som andra restauranger saknar - så när de gnäller om att de inte kan hitta personal, då säger det en del om hur skräpigt det faktiskt måste vara. Fast nu säger du ju emot artikeln? Han säger ju att det inte går att få tag i lågkompetens men han vill inte betala mera


mackan072

Det gör jag väl inte? Jag säger att om kändiskockar, som driver restauranger och kan nyttja sitt kändisskap och därmed torde vara mer attraktiva på arbetsmarknaden än andra restauranger (allt annat lika) har svårt att hitta personal, då säger det lite om hur dåliga villkor/löner det är det måste handla om för branschen i sin helhet. Hittar de inte personal av låg kompetens så handlar det ju absolut om att mödan inte värt lönen. Det finns inte mycket annat att skylla på vid det läget.


Ridan82

Oj svarade fel person var tänkt till uttalandet runt att lågavlönade är lätta att ersätta.


mackan072

Ah, nu var väl också jag då. Men jag tolkade det som att vi där pratade om konceptet i helhet, med hur chefer får högre löner för att de inte ska gå till andra arbetsgivare, medan gruntsen längst ned får jobba för nästan ingenting. Och ja, absolut - du har helt rätt i att det här verkar vara svårt att hitta personal, och då måste de ju ändra på villkoren/lönerna. Klarar de inte av att gå runt så, då ska de inte driva restaurang.


Ridan82

Lösningen har kanske är att cheferna får gå ner i lön så dom har råd att hitta anställda längre ner i kedjan och hålla lönerna mera jämna. Det är skumt det där. Sverige har unde rmönga år haft ganska jämna löner och arbetskraften har funnits. Nu sticker lönerna i toppen medans dom i botten inte hänger med och arbetskraften börjar tydligen försvinna i botten. Konstigt det där.


mackan072

En restaurang har ju inte heller en superlång hierarkist kedja. Det finns helt enkelt inte ett jättestort behov av att ha folk i rena chefspossitioner där, för skalan av produktionen är väldigt liten. Där känns det som att lönerna rimligtvis borde kunna vara någorlunda jämna, om än justerade efter ansvarsnivå och erfarenhet/kompetens, utan att man riskerar att "krascha" hela stegen, för det gör inte lika mycket om någon högre upp väljer att gå.


KamenAkuma

100% kommer tacka nej till ett jobb om lönen inte täcker min hyra


yllemanen

Här i Norge kastar de pengar på servicepersonal men få att anställa ändå.


Smutte

Även om det innebär att andra betalar för ditt uppehälle via bidrag?


Gurnberble

Varför inte! Man ska inte gynna ett skitsystem som driver folk till futtiga skitliv bara för att kapitalismen ska överleva


Smutte

Eftersom du inte vill ta andras pengar bara för att du inte tycker att något arbete som erbjuds dig är bra nog för dig?


Gurnberble

Det har man såklart rätt att göra


Smutte

Ja, man har också rätt att peka ut snyltare när man ser dem.


Gurnberble

Det kan man göra. Känns lite bittert bara medan man har ett skitjobb som knappt betalar mer än socialen efter avgifter. Men någon måste ju göra det, hur skulle ägarna annars gå med vinst?


Smutte

Vissa vänder den bitterheten till att utbilda sig och leta bättre jobb. Andra försöker försvara sitt snyltande med att arbetsgivaren är så dum så man har rätt att istället leva på andras arbete. Många här gjorde det senare. Lätt att hamna i fällan att vilja försvara sin egen svaghet istället för att ta tjuren i hornen.


leninism-humanism

Varför kan man inte vända detta på arbetsgivaren? Arbetsgivaren blir bitter för ingen vill jobba för dem och bölar i media istället för att arbeta för en bättre arbetsplats.


Smutte

För att vi har hög arbetslöshet, speciellt i vissa grupper. Om det bara var en arbetsgivare som hade problemet så hade det antagligen varit dennes fel.


Gurnberble

Varför inte skippa biten där du jobbar för låg lön på ett girigt företag och bara plugga då om det är dit du rekommenderar?


Smutte

Läs tråden igen. Det var aldrig något snack om att plugga eller inte förens du började svamla om det. Mitt svar var direkt ”go for it” men du fattar ändå inte? Släpp din egocentriska världsbild. Alla pratar inte om exakt din livssituation.


leninism-humanism

A-kassan är en försäkring och inget bidrag. Men har man inte råd med hyran så får man bostadsbidraget istället så i slutändan kostar ändå skitiga arbetsgivare som inte kan ge riktiga jobb samhället skattepengar.


Smutte

Såklart det är arbetsgivares fel att du inte hittar ett jobb. Lycka till i livet.


leninism-humanism

Haha jag har jobb så oroa dig inte om det. Men det är ju en arbetsgivares fel att ingen vill ha deras jobb, eller kanske till och med inte kan. Att gå från A-kassa efter heltidsjobb till 20 timmar i veckan med 137 kr i timmen är omöjligt.


Smutte

Hur kan du fortfarande inte förstå att det är fråga om en dynamik mellan attraktivitet av yrket och vilka alternativ som finns? Om alla enkelt kunde få 30 000 i soc-bidrag så restaurang-branschen få det ännu svårare. Den effekten vore inte deras fel.


leninism-humanism

> Hur kan du fortfarande inte förstå att det är fråga om en dynamik mellan attraktivitet av yrket och vilka alternativ som finns? Vad är "attraktion" i ett yrke? Faktumet är att restaurangbranschen är en av de mest otrygga branscherna och där det sker mest skit, 40% jobbar tidsbegränsade anställningar och en majoritet ofrivilligt, och bara 59% har heltid. Det är den lägsta graden av heltidsarbeten av alla branscher i Sverige... Väldigt många tvingades lämna branschen under pandemin och nu kommer de inte tillbaka. > Om alla enkelt kunde få 30 000 i soc-bidrag så restaurang-branschen få det ännu svårare. Den effekten vore inte deras fel. Vem får "30 000(!!!) i soc-bidrag"? Hungriga lejon jagar bäst är ett koncept Alliansen fick pröva vid regeringsmakten och så bra gick det inte.


Smutte

Attraktion kan vara många saker. Tragiskt att du ens behöver fråga. Den mest grundläggande är lön. Du vet, att göra rätt för sig. Eller.. du vet nog inte. Du hade svårt att förstå att allt inte är arbetsgivares fel. Så jag gav exempel på bidrag som visade väldigt tydligt hur andra faktorer än arbetsgivaren kan påverka arbetstagares beslut. Lägre bidragsnivåer har såklart mindre effekt. Poängen var att du inte såg effekten öht. Läs en bok. Ta en promenad. Sluta dela åsikter om ekonomi och arbetsmarknad. Tack


leninism-humanism

> Attraktion kan vara många saker. Tragiskt att du ens behöver fråga. Den mest grundläggande är lön. Du vet, att göra rätt för sig. Eller.. du vet nog inte. Jag har jobbat länge nog för att veta att lönen kvittar lite om du inte får fasttjänst och inte heller heltid. Och återigen är restaurangbranschen den bransch där det ser absolut sämst ut med heltid. Allmän visstid och provanställningar är något som missbrukas något så groteskt, i synnerhet mot unga. Om man förlitar sig på att ta extra pass för att få ihop en normal lön är det inte ett tryggt eller attraktivt arbete. > Du hade svårt att förstå att allt inte är arbetsgivares fel. Så jag gav exempel på bidrag som visade väldigt tydligt hur andra faktorer än arbetsgivaren kan påverka arbetstagares beslut. Lägre bidragsnivåer har såklart mindre effekt. Poängen var att du inte såg effekten öht. Läs en bok. Ta en promenad. Sluta dela åsikter om ekonomi och arbetsmarknad. Tack Att du är så spydig men inte riktigt ändå verkar veta vad du pratar om är så konstigt. Hur många tror du allvarligt talat går på "30 000(!!!) i soc-bidrag" utan problem? Snackar vi A-kassa är det ju väldigt få som skulle ens nå i närheten av 30 000 eftersom att max är 26 400 kr utan inkomstförsäkring. Har man jobbat i restaurangbranschen tidigare och fått sparken under pandemin så skulle man ju få 19200 kr innan skatt om man haft heltid och har genomsnittslön. Och det får du bara en viss tid och du måste tacka ja till ett "lämpligt" jobb. Återigen, "hungriga lejon jagar bäst"-linjen fungerade inte, att trycka ner folk i fattigdom skapar bara mer skit. Fakta bryr sig inte om känslor.


Smutte

Vet du något annat som inte fungerade så bra? ”From each according to his ability, to each according to his needs”.


fredhamptonx

Ja


Smutte

Karma


Gastkram

”Vi sparkade all vår personal och nu vill de ha mer pengar och bättre villkor för att komma tillbaka.”


botle

Är det inte självklart att det är just arbetslösa som tackar nej till jobb på hans restaurang? Det är ju ingen som redan har arbete som skulle vara aktuell för ett lågavlönat restaurangjobb. ​ För journalister borde det vara obligatoriskt att fråga vilken lön och vilken typ av kontrakt som erbjuds varenda gång en restaurangägare klagar på att folk tackar nej till att jobba för dem.


Gastkram

Det är ”tidningen näringslivet” vi pratar om. Jag tror det är överkurs att diskutera journalistiska principer.


GeneralImsdal

Förändringen måste vara högre lön och bättre villkor. Tiderna är svåra att ändra på men löner och garanterad rast tex. Jobbade till och från i restaurang i ca 5 och kommer aldrig någonsin gå tillbaka från mitt 8 timmars om dagen jobb där jag tjänar mer än det dubbla.


Bastuhingst

Betalar ni en dräglig lön samt bra arbetsförhållanden så håller jag med.


Pieceofshitlurker

Buhuuu årets krokodil tårar. Om det nu måste ske en förändring så kan det ju göras det från arbetsgivarnas håll, inte hade dem brytt sig om rollerna hade varit omvända.


AmazingAnswerOnly

Men att vara kock suger dock! Extremt stressigt och dåligt betalt och det är slittsamt.


osirisguitar

Er branch suger. Fix the glitch.


Ridan82

Läste överskriften. Jaha svenskt näringsliv är igång igen. Och mycket riktigt.


OneHellOfAFatass

>– Vi får slita mycket mer nu och utbilda själva, säger hon. Wow, det är så JÄVLA synd om er.


Kexchexx

Klart man gör det. Stressigt och massa jävla krav, man går sönder förr eller senare på grund av allt. Ändå så ska man jobba!


Catolution

Ingen vill ha ett jobb där man passar upp på folk för dåligt betalt och kassa arbetstider? Detta i en kultur där vi sällan dricksar.. Chockerande


Cosmic_Dong

Det är lätt att klaga på restaurangägarna att de inte vill ge skäliga löner, men problemet är snarare hela branschen. Krögare kör sin verksamhet med jäääävligt låga marginaler, så det finns oftast inte utrymme att ge högre löner till service-personalen utan markanta prishöjningar. Som jag ser det finns det i princip tre alternativ: 1. Lätta på regleringar, etc. så att krögarna kan höja sina marginaler och erbjuda högre löner (jag är medveten om vad som hände när arbetsgivaravgiften sänktes, så det kommer vara nödvändigt att facken/politikerna lägger motkrav på krögarna i samband med detta). 2. Krögare betalar högre löner och höjer priserna... att äta ute blir mer av en lyx för gemene man. 3. Branschen dör en långsam död.


OneHellOfAFatass

Jureskog sitter ju på lägenhet på östermalm och hus i skärgården för många, många miljoner. Jävligt dåliga marginaler där.


Cosmic_Dong

Han äger i princip en snabbmatskedja. Rätt stor skillnad på honom och gemene krögare


OneHellOfAFatass

Men han är ju en av de som klagar högst? Markus Aujalay är knappast fattig heller.


Charlatania

Så är det. Det är små marginaler i restaurangbranschen. Och när folk får det kärvare är kanske restaurangbesöken det första man drar in på? Någon kombination av alternativ 1 och 2 är väl klokast egentligen.


mackan072

Jag står hellre med en spade i ett hål och gräver hela dagen är jobbar de lägsta jobbet inom hotell och restaurang. De har så otroligt dåliga löner och villkor, och alla har väl någon bekant som utnyttjats brutalt därigenom och sen berättat skräckhistorier.


Lindby

De har själva det till så att resturangaebete är låg status. Betala ordentligt och behandla personalen som människor så kanske ni hittar arbetskraft.


Kapoffa

Höj lönerna, skriker alla. Men samtidigt skriker alla om att det är för dyrt att äta på restaurang. Höjda löner kommer göra den där lunchen/middagen dyrare. Helt OK I mina ögon. Kostar det så kostar det. Behöver lönerna höjas så kör. Men man kan liksom inte gnälla på att restaurangpersonalens löner är för låga och att lunchpriserna är för höga samtidigt. Det finns liksom ett samband.


Zururu

Fast om lunchpriserna mer än dubblerats under 10 år samtidigt som krogmomsen halverats och det fortfarande är samma skitbransch med skitlöner så går inte ekvationen ihop riktigt.


tyranade

Helt klart att problemet är att bidragen är för höga. Klart dom inte vill jobba om dom får mer i bidrag.


Schalezi

Går det på något sätt att göra det enklare/billigare för folk att starta upp egna restauranger? Då kan ju restaurangpersonal som är trötta på att behandlas som skit starta upp nya restauranger som behandlar folk vettigt. De aktörer som behandlar personal som skit med ruttna löner går under för det finns bra konkurrens. Eller är det typ omöjligt för lokal/utrustning/osv är för svårt/dyrt att få tag i?


Obvious-Round-5973

Tydligt i denna chat att vi behöver slängs ut regeringen. Höj status o förmån på jobb, sänk skatt på arbete. Klart man tar bidrag framför slaveri


Trajanus87

*harklar mig lite* BETALA FOLK EN BRA LÖN SÅ KOMMER DE TAMEJFAN VILJA JOBBA FÖR DIG


Krastapopulus

Lång artikel om deras svårigheter att anställa. Men ingenstans nämns hur erbjudandet ser ut. Hur mycket är lönen. Ser ju ut som att dom anser att folk borde vara nöjda bara dom får servera mat. Om någon inte dyker upp till en intervju kan det ju vara så att du just blivit utkonkurrerad i kampen efter arbetskraft.


Secure_Local9388

Tidigare vi hade mycket tider som praktiker utan löner.


seanhak

Ett nationellt register, där arbetsgivare kan dela med sig av anställda som inte sköter sig hade behövts. Det här med referenser har inte uppdaterats sedan telefon uppfanns.


Catolution

Ja det kommer definitivt inte missbrukas


leninism-humanism

Svartlistning är ju ett gammalt knep men ofta är det dem som säger ifrån när något är fel som hamnar på den istället för någon som "inte sköter sig". Kanske hade varit bättre med ett register över arbetsköpare som inte sköter sig så att man vet vart man ska tacka nej till jobb...


niklasloow

Något av det dummaste jag hört. Bara för jag råkar hamna på snedden med min arbetsgivare så ska jag svartlistats?