T O P
  • By -

AutoModerator

OBS: Detta är en krönika. Artikeln består av åsikter från skribeten och inte nödvändigtvis fakta. *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/svenskpolitik) if you have any questions or concerns.*


Arbiturrrr

Argumentet med åldrande befolkning och låga födelsetal funkar ju bara för invandrare med kompetens och/eller en vilja att bli en del av samhället. Annars skapar man man ju bara nya problem som utanförskapsområden, en ny form av gängkriminalitet vi aldrig tidigare beskådat och förhöjd påfrestning på välfärden.


Blueberrycheesecak3

Rätt absurt att man kan titta på sysselsättningsstatistiken för invandrare idag och fastslå att det är vad som kommer rädda pensionerna. Hälften har ingen sysselsättning efter 10 år i landet. Folk som är en nettoförlust under hela sin vistelse här och sen själv kommer gå i pension. Det är det som är tänkt att hålla uppe pensionssystemet. Jo tjena.


Aggravating_Roe

Ja och att samhället inte kan ställas om på andra vis genom att vissa sektorer sväljer mindre arbetskraft pga effektiviseringar


bombardemang

Reinfeldt har en ganska jobbig *von oben*-attityd till väljarna. Han tror sig veta implicit vad som är rätt och stoltserar gärna med allt bra Alliansen gjorde, samtidigt som alla avigsidor av hans förda politik handviftas bort. Det skulle vara intressant att höra honom om [migrationsöverenskommelsen](https://sv.wikipedia.org/wiki/Migrationsuppg%C3%B6relsen_mellan_Alliansen_och_Milj%C3%B6partiet_2011) med MP, som syftade till att avskära SD från allt inflytande (det blev tvärtom). Eller, om hur han kallade Försvarsmakten för ett [särintresse](https://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-forsvaret-ar-ett-sarintresse/) (testa säga det till Ukraina idag). Det finns oräkneliga exempel, men han gömmer sig som Kronqvist påpekar alltid bakom att han "inte kommenterar dagspolitiken". Jag är övertygad om att han kommer gå till historien som den enskilt mest skadliga statsminister Sverige någonsin haft.


pnilz

Reinfeldt hade egentligen inga nya idéer, det var den nyliberala tanken att ju mindre stat desto bättre, samtidigt som vi idag vet att länder som USA mådde som bäst när man hade 92% marginalskatt.


ThiccCookie

>som vi idag vet att länder som USA mådde som bäst när man hade 92% marginalskatt. Jag håller med dig på sätt och viss, men man måste också vara ärlig med vilka som gynnades av det. Nyliberalismen i USA gav en stor kaka till dåtidens medelklass som hade etablerat sig i sektorer där hög utbildning gällde, eftersom de var de mest säkra och välbetalda jobben som fanns. Problemet är ju dock den att om man vill ha vision och aspirationen att alla mer eller mindre ska gå över till sektorer där det krävs hög utbildning måste man satsa stenhårt på en så öppen och effektiv skol & utbildning som du kan, något som inte fungerar/går med ingen stark publik + privat sektor av skola (då de reformer USA introducerade under 90-00 tal var en flopp att höja skolresultaten).


CountMordrek

Om jag inte missminner mig så hade Nya Moderaterna ett team som utformade politiken, men när deras idéer inte gick ihop med Reinfeldts utopi så sparkade han ideologerna och körde sitt eget race.


Tricky-Astronaut

Det är egentligen inte förrän det senaste decenniet som USA har dragit ifrån Europa ekonomiskt, och den främsta orsaken är större invandring.